Tension and release

Door Jeroen den Uyl 20 december 2020

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was ik productieleider van een moderne dans groep. Na mijn rechtenstudie was ik werkloos. De baan als productieleider deed ik met behoud van uitkering. Ik was blij met deze functie; ik werkte het vuur uit mijn sloffen om deze dansgroep te ondersteunen bij de realisatie van een voorstelling. Het betrof moderne dans uit de jaren vijftig die opnieuw opgevoerd werd. Daar ontmoette ik Daniel Lewis, hij was toen 55 jaar oud, een oud danser en choreograaf uit de VS. Lewis was naar Nederland gehaald om de dansers een klassiek modern dansstuk in te laten studeren. Ik wist niets van moderne dans, ik was door toeval in deze dansgroep aanbeland en had het heel erg naar mijn zin, tussen de danseressen en dansers, in het vuur van een artistiek proces. Ik vroeg Daniel ‘Wat is moderne dans eigenlijk?’ en hij antwoordde, ‘It’s tension and release’.

Open deur of een houvast
Ja duh, dat is nogal een open deur. Wie dat vindt kan ik geen ongelijk geven. Maar toch! Het besef van spanning en ontspanning helpt. Het geeft mij een bredere blik op wat ik wil bereiken, niet alleen mijn actie maar ook het effect ervan, en op basis daarvan weer mijn (re-)actie. Het ritme veroorzaakt een soort pas, een tred of cadans. Dat geeft ruimte in gesprekken, maar ook in het lanceren van projecten.

Ik herinner me deze waarheid op diverse momenten in mijn werk. Als ik coach, of als ik projectvoorstellen bepleit, als ik mensen probeer te enthousiasmeren om mee te doen in een project etc.
Dan dansen we samen, met spanning en ontspanning.

Maatschappij en Leiderschap | copyright 2020 | Annuleringsvoorwaarden | Privacybeleid