Ik wens je veel ondeugd (en humor!)

Midden in de storm stevig staan, varen op zicht en intuïtie. Ankeren op je eigen stevige bron. En op basis daarvan harmonie in samenspel met anderen maken. Dat zie ik leiders doen, juist in Corona-tijden laten zij zien wat leiden is. Ik sprak laatst Harry Starren en hij voegde er nog iets aan toe: Ondeugendheid en humor. Dat zijn noodzakelijke ingrediënten. Zeker als vraagstukken complex zijn, dan is het traditionele repertoire snel sleets.

Het is niet alleen je moed of de sterke basis van je bron en je vernuft in het samenwerken, het is daarenboven je ondeugd en je humor dat het extra toefje is. Dan kantel je het perspectief, verras je de ander, ben je sneller op de gewenste plek waar je de anderen naar toe wilt leiden. Open en ontvankelijk voor wat je te vertellen hebt.

Ik werk regelmatig met Pauline Westendorp, zij is de voorvrouw van inwoners in Amsterdam en stimuleert hen hun huis en buurt op schone energie te krijgen. Zij werkt al 15 jaar aan haar missie. Met haar humor en ondeugd daagt ze de gemeente en anderen uit om verder te gaan. Ze schrijft ondeugende brieven, in de zin dat ze wars zijn van de procedures en de ambtenaren soms ook tergen. Maar met haar humor weet ze de plooien ook weer glad te strijken en haar hoge doel aan belang te laten winnen. Haar leiderschap leidt ertoe dat er inmiddels bijna 200 projecten opgekweekt zijn met een investeringsvolume van ongeveer 150 mln euro. Een geweldige prestatie dankzij humor en ondeugd.

Ondeugd, humor en gedrevenheid kom je ook tegen in de trainingen die het Centrum voor Maatschappij en Leiderschap aanbiedt.

Bekijk de trainingen

 

Maatschappij en Leiderschap | copyright 2020 | Annuleringsvoorwaarden | Privacybeleid